TEIXINT EL TAPÍS DE L’AMISTAT per Victòria Cardona

CATALÀ: No és habitual llegir una ressenya al meu blog, però essent avui el dia internacional de l’amistat he decidit fer una excecpció. La ressenya original ha estat escrita en català perquè l’obra está escrita en català. No obstant l’he traduït per respecte a aquells castellano-parlants que segueixen el blog des de fa més de dos anys.

CASTELLANO: No es habitual leer una reseña en mi blog, pero siendo hoy el día internacional de la amistad he decidico hacer una excepción. La reseña original está hecha en catalán porque la obra está escrita en catalán. No obstante la he traducido por respeto a aquellos castellano-parlantes que seguís el blog desde hace más de dos años.

TEIXINT EL TAPÍS DE L’AMISTAT per Victòria Cardona (Català)

Diu Aristòtil que ‘sense amics ningú no voldria viure, encara que tingués els altres béns’. Cal recordar que l’amistat, i encara més durant internacional de l’amistat, és un ‘tresor que no es compra a cap preu’.

TeixintTapisAmistat10cm

Teixint el tapís de l’amistat ens explica —des del meu punt de vista— la millor de les maneres per tindre present aquest tresor, de tractar-lo i estimar-lo, i qui millor per explicar-ho que una dona amb experiència com a amiga, orientadora familiar, com a professora, com a neta, filla, mare i àvia. En cap moment, la Victòria, fa referència ‘als seus temps’, ja que com bé ens explica, el seu temps és aquest que vivim. Ens ensenya mitjançant anècdotes, acudits, cartes, reflexions i d’altres la millor manera de viure una amistat vertadera que no és un altre que el del tracte, la sinceritat i la confiança.

Ser bon amic o treballar per ser-ho és molt important, fins al punt que pot salvar la vida d’una altra persona. Ara no puc evitar recordar l’anècdota d’en Kyle, ja que és l’exemple més clar que em ve al cap encara que també, si faig memòria, podria escriure els noms i cognoms dels amics que m’han salvat la vida a mi, potser d’una altra manera.

Llegint el tapís de l’amistat reflexionem sobre el nostre dia a dia amb els pares, germans i amics. Cada paraula, cada pàgina ens recorda a nosaltres mateixos i ens provoca la sensació d’aprendre sobre la nostra propia vida alhora que aprenem dels altres. Diu l’escriptora a la introducció que “l’amistat obra la nostra vida als altres i és una de les formes de l’amor amb peculiaritats ben significatives: cal que sigui lliure, recíproca, desinteressada, benèfica, lleial”. Aristòtil diu quelcom semblant i afegeix que l’amistat és amistat quan ambdós coneixen que són amics. Un gest, ens recorda la Victòria, és suficient per transmetre un missatge.

Per últim i agraint a la Victòria la seva gran tasca d’escriptura i investigació, m’agradaria citar per als meus companys, els joves, un missatge d’ànims per boca de la Victòria Cardona: “No hi ha cap fre per tenir bons amics. L’únic inconvenient seria si us trobéssiu pel camí ximplets que us empenyessin cap a addiccions com la droga o altres conductes de risc.” És veritablement interessant la seva proposta quan diu que “no hi ha cap fre per tenir bons amics”. Podem triar-los a diferència dels germans, els pares i els avis, i encara que estic segur que tothom és interessant, alhora de parlar d’amics estic segur que jo em quedo amb els millors.

TEIXINT EL TAPÍS DE L’AMISTAT per Victòria Cardona (Castellano)

Dice Aritstóteles que ‘sin amigos nadie querría vivir, aunque tuviera los demás bienes’. Debemos recordar que la amistad, y más hoy durante el día internacional de la amistad, es un ‘tesoro que no se compra a ningún precio’.

TeixintTapisAmistat10cm

Teixint el tapís de l’amistat (Tejiendo el tapiz de la amistad) nos explica —desde mi punto de vista— la mejor de las maneras para tener presente este tesoro, de tratarlo y de amarlo, y quien mejor para explicarlo que una mujer con experiencia como amiga, orientadora familiar, como profesora, como nieta, hija, madre y abuela. En ningún momento, Victória, hace referencia ‘a sus tiempos’, ya que como bien nos explica su tiempo es este en el que vivimos. Nos enseña mediante anécdotas, chistes, cartas, refelxiones y otras formas la mejor manera de vivir una amistad verdadera que no es otra que la del trato, la sinceridad y la confianza.

Ser buen amigo o trabajar para serlo es muy imporante, hasta el punto que puede salvar la vida a otra persona. No puedo evitar recordar la anécdota de Kyle ya que es el ejemplo más claro que me viene a la mente aunque también, si hago memoria, podría escribir los nombres y apellidos de los amigos que me han salvado a mi la vida, aunque quizas de otra forma.

Leyendo el el ‘tapís de l’amistat’ reflexionamos sobre nuestro día a día con los padres, hermanos y amigos. Cada palabra, cada página nos recuerda a nosotros mismos y nos provoca la sensación de aprender sobre nuestra propia vida al mismo tiempo que aprendermos de los demás. Dice la e
scritora en la introducción que ‘la amistad abre nuestra vida a los demás y es una de las formas del amor con las peculiaridades más significativas: Deber ser libre, recíproca, desinteresada, benéfica, leal’. Aristóteles dice algo parecido y añade que la amistad es amistad cuando ambos conocen que son amigos. Un gesto, nos recuerda Victòria Cardona, es suficiente para transmitir un mensaje.

Por último y agradeciendo a Victòria su gran trabajo de escritura e investigación, me gustaría citar para mis compañeros, los jóvenes, un mensaje de ánimo por boca de Victòria Cardona: ‘No hay ningún freno para tener buenos amigos. El único inconveniente sería si os encontraseis por el camino a un bobo que os empuje hacia las adicciones como la droga o otras conductas de riesgo’. Es verdaderamente interesante su propuesta cuando dice que “no hay ningún freno para tener buenos amigos”. Podemos escogerlos a diferencia de los hermanos, los padres y los abuelos, y aunque estoy seguro de que todo el mundo es interesante, en el momento de hablar de amigos seguro que yo me quedo con los mejores.

Moltes gràcies,

Muchas gracias,

Xavi Roca Ticó

30 de julio del 2015

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close